Orbán Viktor részt vett az Egységes Oroszország Párt 11. konferenciáján. A legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke Borisz Grizlov (a Duma elnöke) meghívására érkezett Szentpétervárra. Orbán az Európai Néppárt alelnökeként kapott meghívást, a Putyinnal való beszélgetése során elmondta, hogy új alapokra helyezné a két ország viszonyát.
A meghívás vélhetően annak szól, hogy a következő választást követően nagy valószínűséggel a Fidesz alakít kormányt. Oroszország a választások után is jó viszonyt szeretne Magyarországgal - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Alekszandr Tolkacs, Oroszország budapesti nagykövete.

 Orbán amúgy korábban többször is bírálta az orosz külpolitikát: több ízben is hangot adott nemtetszésének, sok vitája adódott az akkori orosz nagykövettel, Igor Szavolszkijjal. A Fidesz elnöke ma sincs kibékülve a magyar-orosz kapcsolatokkal, de állítja, ha pártja kormányra kerül, nagyobb hangsúlyt fektetnek a külpolitikára.

 

A konferencián lényegében csak gazdasági témákról beszéltek: Vlagyimir Putyin elmondta, hogy több támogatást nyújtanak a lakásvásárlóknak, segítenek a régi autókkal rendelkezőknek az új vásárlásában, Putyin "nem hagyná veszni a legendás orosz autóipart".

A kongresszuson újraválasztották a párt vezető testületeit, változás nem következett be.
 

Szerző: Zajka  2009.11.22. 23:35 4 komment

Címkék: politika gazdaság oroszország putyin szentpétervár

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr491545086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.23. 21:39:15

Ez eléggé érdekes.... Orbán mindenkit lekommunistázott, aki az oroszokkal szóba állt, nemhogy kapcsolatot létesített velük. Kíváncsi leszek, mi lesz.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.11.26. 13:00:32

@I Empire: Talán felismerte - vagy szakértő gárdája erősen tanácsolta neki, hogy ismerje fel - az orosz-magyar kapcsolatok jelentőségét.

Oroszország mindig az marad amúgy ami az SZU idejében volt, egy monstre állami ami veszélyes az európai szuverenitásra, dehát Magyarországnak egyedül semmi értelme szembenállnia velük, legfeljebb mint az unió tagja érdemes kritizálni.

menyuci 2009.11.26. 17:28:49

Bizony, bizony, Magyarország legnagyobb piacát veszítette el a rendszerváltással és az utána kialakult helyzettel. Gondoljunk csak az Ikarusz Gyárra. Persze el lehet játszani azt, hogy kicsi a bors, de erős, de azért néha nem árt gondolkodni sem. Nálunk sokkal erősebb országoknak is beletört a foguk.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.11.27. 08:30:13

Azt azért tegyük hozzá, hogy az orosz sajtóban egy szó sem jelent meg a ,,találkozóról,,. Valószínűleg ez inkább egy spontán találka volt, Orbán elmondta amit akart, Putyin meg meghallgatta aztán továbbment (arról sem találtam semmit, hogy Putyin mit mondott...). Szóval ez most viktornak pont jól jön pár hónappal a választások előtt, hogy lássuk, mennyire nyitott mindenfelé :D
süti beállítások módosítása