Bizonyára mindannyian emlékszünk a fából készült, pirospozsgás, mosolygós matrjoska babákra, amelyeket a végtelenségig rakosgattunk egymásba. Na jó, talán nem a végtelenségig, de egy jó időre biztosan sikerült lefoglalni magunkat ezzel a ma már az orosz iparművészet legismertebb képviselőjeként emlegetett gyermekjátékkal.

Hiába nem szabad a vitrinben a gömbölyded fababákhoz nyúlni, az oroszok eredetileg gyermekjátéknak szánták. Eredete kissé homályos, de úgy gondolják a japán-orosz háború után az orosz hadifoglyok vitték haza magukkal. Az első orosz jellegzetességeket viselő babát Vaszilij Zvjozdocskin esztergályosnak tulajdonítják (1890), az első díszítést pedig Szergej Maljutyin készítette el. Zvjozdocskin visszaemlékezéseiben arról mesél, hogy nem emlékszik rá, hogy látott volna japán matrjoska babát, de megemlíti, hogy az oroszok is készítettek fából egymásba rejthető húsvéti tojásokat. 1900-ban a párizsi világkiállításon bronzérmet kapott az orosz játék és megkezdődött a gyártási folyamat. Máshol azt is olvastam, hogy az első hasonló babákat 1890-ben Japánban készítették a szerencse hét istennőjét jelképezve vele.

Miután megpróbáltuk tisztázni eredetét, nézzük, honnan jön az elnevezés. Egész pontosan a Matrjona  (nem nagy meglepetésünkre) orosz női névből, amely pedig a latin eredetű „mater” (=anya), illetve „metrona” (=családanya) szóból alakult ki.  Egyértelműen a termékenység és a sok gyermekes anya szimbóluma.

Az egymásba bújtatható egyre növekvő (vagy csökkenő – attól függ, honnan nézzük) babákat jellemzően pipacs, tulipán, rózsa és harangvirág díszíti. Elkészítéséhez tavasszal kivágott ciprus-, nyír-, nyár- vagy ébenfát használnak, melyet két évig tartanak szabad levegőn miután megszabadították kérgétől. A formára faragást általában a legkisebbel kezdik. Ha megvan a forma, bekenik enyvvel, elkészítik a minta tervét, megfestik, és végül lelakkozzák.

Az eredeti babák jellemzően fekete szeműek, pirospozsgásak mosolygós arccal és öt darabból állnak. A matrjoska babák kínálata azonban ma már a végtelenhez közelít. 1913-ban 42 darabból, 1970-ben pedig 72 darabból álló kollekciót készítettek.  2004-ben készítették el a világ legnagyobb matrjoska babáját, amely 90m magas lett és 75 kisebb babát tartalmazott.

Érdekességnek megjegyezném, hogy a nagy kutakodásban felfedeztem, hogy a matrjoska egyszerűsített elnevezése a „matroska” egy - egymásba helyezhetőségét kifejezendő - (nem is annyira) új multimédiás fájlformátum neve (azért egyszerűsített, mert mind az orosz, mind a német kiejtést túl bonyolultnak találták az amerikaiak).

         

Ma már számtalan fajta és féle babát találunk a polcokon. Eleinte cárok, udvari előkelőségek és művészek ábrázolására használták ezt a fajta művészi kifejezési formát, de ma már előszeretettel ábrázolnak parodizált politikusokat, hírességeket:

Az asszonyok köténye olykor híres orosz épületeket ábrázol. Készül papírból hajtogatható és falra ragasztható, de még az Estée Lauder is matrjoska babába zárja krémparfümjét:

Jaime Pitarc művésznek pedig „Chernobyl” című alkotásához nyújtott ihletet:

Szerző: Jüzli  2010.02.04. 07:00 6 komment

Címkék: orosz matrjoska baba

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr661728101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2010.02.04. 11:54:38

én pendrive-ben láttam matrjoska babát. nagyon jól nézett ki, csak éppen használhatatlan :-)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.04. 12:06:40

Szeretem a Matrioška (матрёшка) babákat.
Pedig eredetileg japán, oroszosítva, de eléggé szlávra sikeredett! :-)
Sőt, az oroszok vitték világhíressé.
süti beállítások módosítása