Egy kitűnő cseh filmet ajánlunk olvasóink figyelmébe, ugyanis elsőre talán nem tűnik izgalmasnak, újszerűnek, de igenis érdemes belenézni, még azoknak is, akik nem rajonganak a drámákért. Már azért is figyelemreméltó lehet, mert nálunk nem igen készülnek jó és friss gyerekfilmek, de mégis a fiatal felnőtteknek "való", hiszen egy felnőttkörnyezetbe helyezett, duplacsavaros mesét láthatunk.

 

 

 

Borító

    Hősnőnk a hatéves Terezka (Dorota Dědková), aki a Piroska és a farkas történet varázsa alatt tengeti hétköznapjait, hiszen minden este felolvastatja édesanyjával ezt a történetet. Anyja meglehetősen nett (=csinos), de ennek ellenére tehetséges énekesnő is, aki lánya miatt áldozta fel ívelő karrierjét. A kislány ezért rágja is anyja fülét eleget, hogy kezdje újra a karrierjét, de ha ez még nem lenne elég, édesapjával is jöjjön össze újra, aki egy csellista és állandóan távol van (turnézik). És itt jön be a képbe egy új szereplő, merthogy a kislányt nem az anyja, hanem a pótapja neveli, aki reptéren dolgozik, mint security és állandóan veszélyeztetve érzi magát (nem véletlenül).

    A reális családi háttér mellé kapunk egy fantáziavilágot is, ahol az egész családi viszály eldeformálódva telepednek meg Terezka elméjében. Így tehát az anyáról kiderül, hogy földönkívüli (?), persze mindezt okosan, kis léptékkel tálalják elénk, nélkülözve mindenfajta érzelgősséget és szentimentalizmust. A csehek itt nagyon kitesznek magukért. Terezka pedig nagyon természetes alak, se nem szép, se nem hű, ám erős személyiség.

 

Kdopak by se vlka bál
családi
2010. április 15.
Rendezte: Maria Procházková
Szereplők: Dorota Dedková, Jitka Cvancarová, Pavel Reznícek, Martin Hofman, Jana Krausová
Író: Maria Procházková
Operatőr: Martin Stepánek
Zeneszerző: Jan P. Muchow
Gyártó ország: Csehország
Hossz: 90
Forgalmazó: Anjou Lafayette
IMDB: 7.9 (105 szavazat)
Szerző: I Empire  2010.04.17. 15:54 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr281929511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martonaron 2010.04.18. 00:39:45

szép volt a film, de nem túl eredeti
süti beállítások módosítása