Május 14-30. között került megrendezésre a Cseh Sörfesztivál Prága külső kerültében a Letňanyn. 10 000 ülőhely, 35 sörfőzde, 4 sörsátor, 3 koncert egyidejűleg. A kéthetes fesztiválon minden elképzelhető sörfajtát és félét megtalálhat az idelátogató. Sörkóstolás csakis cseh módra.

A fesztiválon inkább a külföldieknek talán ismeretlen, de elismert cseh sörfőzdék vesznek részt. Ide nem Pilsnert vagy Straroprament jön inni az ember. Mivel a csehek elsősorban csapolt sört isznak és nem szívesen fizetnek üveges sörért a kocsmában, összvissz egy pultnál vásárolhatunk szuvenír söröket (persze nem azokat, amiket a fesztiválon is csapolnak). Amit meg szeretnél kóstolni, arra itt és most van alkalmad. Főleg, hogy a rendezvény minden napjának van saját témája is. Például búzasörök, ízesített sörök, bok... stb. Persze az állandó sörkínálatban is találunk jó párat a felsoroltak közül. Személy szerint a Minipivovary (Minisörfőzdék) sátrat látogattam erőszeretettel, ilyen söröket ugyanis csak a turisták előtt jól elrejtett, csak a helyiek látogatására  fenntartott helyek kínálnak. Nekem szerencsém van, és volt kitől kitanulnom, hol találhatók az ilyenek.

A sörfeszt felvonultat pár a magyar cseh sörfesztiválokról már jól ismert sörfőzdét is, mint például a Hrabal fényképével díszített üvegeiről ismert Postřížinské vagy éppen a koronás Krušovice, vagy az otthon is kapható Ježek (Sün). Családi sörfőzde az U Rybíček, Minisörfőzde például a Permon, a Kocour vagy a Zvíkov. Ezeken kívül rengeteg cseh sörfőzde az ország különböző részeiről, valamint jó pár különleges söröket árusító, valamint csapoló hely képviselteti itt magát (például a Pivovarský Dům, avagy 'Sörös ház' és a Zlý Časy, avagy az 'Ördögi idők').

Igazi fesztivál hangulat a koncertekkel, plafonról lelógatott hatalmas kolbászokkal, korsókkal, zászlókkal. Söröskorsó-cilinderben, cseh zászlóval integető jó kedélyű csehek, valamint egy pár ügyes turista, akik rájöttek, hogy hol kell eltölteni ezt a két szeszélyes tavaszi hetet.

A sörital a feszten prágai viszonylatban egyáltalán nem olcsó, de a magyar árakhoz szokott vendégnek még mindig egész kíméletes (40 Kc a legtöbb 0,5 l-es sör). Azonban Tolárral (a fesztivál saját pénzneme) lehet csak fizetni, amit csak ötösével lehet vásárolni. Ügyes! Ezért is érdemes barátokkal nagy csapatban érkezni, vagyis minél több látogatót kicsalogatni. A fesztivál vurslival, egy-két vásári bódéval és egész nagy zöld területtel hívogat. És persze rengeteg, rengeteg sörélménnyel.

Összegezve: kihagyhatatlan!

www.ceskypivnifestival.cz

Szerző: Jüzli  2010.05.29. 11:53 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr782040000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Savigny (törölt) 2010.06.01. 13:25:49

szia, megyek ki egy hónapra, és más dolgom sem lesz mint sörözőket látogatni (a napközbeni tanulás mellett)...tudsz ajánlani olyan kisebb (esetleg külvárosi) helyeket, ahova mindenképp érdemes elmenni, de nem annyira könnyű rátalálni? :) dík

Jüzli 2010.06.01. 14:24:25

Hát, az én kedvenc sörfőzdém az U Bulovky (ide délután érdemes benézni, mert este előre foglalt az összes asztal a helyi arcok által), a cikkben említett Zlý Časy-ban minden héten 16féle különböző sört csapolnak, érdekes hely a Privní Pivní Tramvaj és az U prince miroslava. A címeket a neten megtalálod, egyikük sincs a belvárosban. Kellemes időtöltést!

1sx 2010.06.11. 19:54:26

Lehet tudni, hogy jövőre mikor lesz?

Jüzli 2010.06.12. 09:47:32

Egyelőre nem... gondolom hasonló időpontban kerül majd megrendezésre.

1sx 2010.06.13. 22:28:59

Köszi, majd figyelem a honlapjukat.
süti beállítások módosítása