Jövő héten kezdetét veszi a világ legrangosabb nemzetközi labdarúgó tornája, azaz a focivébé, melynek helyszíne ezúttal a Dél-afrikai Köztársaság. Egy héttel a kezdés előtt a szláv csapatok esélyeit latolgatjuk, de olvashattok a világbajnokságról lemaradókról is.

 Először is, akik ott lesznek: Szlovénia, Szlovákia, Szerbia
 Akik otthon maradnak: Lengyelország, Csehország, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Bulgária
(természetesen jelen esetben csak a szláv országokat vizsgáljuk)

 Rögtön látni, hogy a kvalifikációs tornán nem szerepeltek túl eredményesen a szlávok. Személy szerint a szlovák kijutás számomra meglepetés, míg a csehek, oroszok (akiket amúgy a pótselejtezőn Szlovénia vert ki), horvátok lemaradása igen csalódást keltő. Igaz, már a selejtezők előtt biztos volt, hogy lesznek nagy lemaradók, hiszen a 3. számú csoportban (melyet a foci szakértők is csak szláv-csoportnak hívtak) együtt szerepelt a szlovák, szlovén, cseh, valamint lengyel nemzeti válogatott - a gyengélkedő észak-írek és az örök pofozógép San Marino mellett; így egyértelmű volt, hogy a négy szláv ország dönt a biztos kijutást érő első, illetve a második, azaz pótselejtezős hely sorsáról. A lengyelek egész évben nem találták a helyüket, 10 meccsből 5-ször jöttek le vesztesen a pályáról, a végére esélyük sem volt a vb szereplés kivívására. A csehek ugyan jobban szerepeltek, de a nagy meccseket rendre elbukták, vagy nem tudtak nyerni, így az első két hely a szlovákok és szlovénok között dőlt el. Északi szomszédaink hozták a kötelezőket és a rangadókon is remekeltek, így történetük során először kivívták a futball döntőn való részvételt. Szlovénia a második helyről várhatta a pótselejtezőt, ahol aztán bravúrosnak mondható győzelemmel küzdötték ki az afrikai részvételt.

1. Szlovákia 10  7 1 2 22-10 +12 22p
2. Szlovénia 10  6 2 2 18-4 +14 20p
3. Csehország 10  4 4 2 17-6 +11 16p
4. Észak-Írország 10  4 3 3 13-9 +4 15p
5. Lengyelország 10  3 2 5 19-14 +5 11p
6. San Marino 10      -      -        10      1-47      -46     0p     

A 3. selejtezőcsoport végeredménye
 

Nem ment Lewandoskiéknak - a szlovákok nyertek Lengyelországban, de Prágában is
 

 Az előzetes tippelések (újra bebizonyosodott persze, hogy semmi értelmük) a cseh és a lengyel válogatottat várta az élre, viszont egyik megfiatalított csapat sem tudta az elődök fociját folytatni. Emellett viszont a szlovén és a szlovák együttes megmutatta, hogy sztárok nélkül is lehet jól - és főként eredményesen játszani. Szlovénia ugyebár az EB bronzérmes oroszokat búcsúztatta a pótselejtezőben. Mindkét csapatnál visszafogott az esélylatolgatás, a szlovákok legalább egy meccset nyernének a világbajnokságon, a szlovénok - akiknek a 2002-es vb után ez a második szereplésük - szintén szeretnének pontokat szerezni. Szlovénia Angliával, az Egyesült Államokkal és Algériával játszik majd a C-csoportban, itt várhatóan az afrikai alakulat ellen lesz a legtöbb esélyük, de az amerikaiakat is megszoríthatják - két bravúros meccsel akár a 16 közé jutást is kivívhatják. Szlovákia az F-csoportban játszik majd a címvédő Olaszországgal, Paraguayjal valamint Új-Zélanddal - utóbbi ellen számíthatnak leginkább a pontszerzésre.

A szövetségi kapitányok a héten keretet is hirdettek:

Szlovákia

Szövetségi kapitány: Vladimír Weiss

Játékoskeret (klikk a névre adatokért!)

kapusok                      

Szlovénia

Szövetségi kapitány: Matjaz Kek

Játékoskeret


honlap: http://www.nzs.si

 

  A szlovén és a szlovák válogatott mellett Szerbia is kivívta magának az indulás jogát, méghozzá igen erős csoportból: megelőzték a favorit franciákat, de elverték a nemrég még EB-résztvevő Romániát is (otthon 5-0-ra nyertek). A franciák elleni vereség és otthoni döntetlen mondhatni belefért - egy kivételével az összes meccsüket megnyerték. A szerbek egyébként rendszerint jól szerepelnek a selejtező tornákon: nem ritka, hogy első helyen, egyenesen ágon jutnak ki a világversenyekre. Ott viszont már annál siralmasabb a teljesítményük: az önbizalom elszáll, gyakran több góllal is kitömték őket az utóbbi tornákon (Németország, 2006: 0-6 az Argentínoktól). Tény, hogy a szerbek otthon rettenesen erősek - van is szurkolás rendesen - ha ezt a formát valahogy át tudják menteni Dél-Afrikába, nagy meglepetéseket okozhatnak. Ehhez elsősorban a D jelű csoportban Németországon, Ghánán valamint Ausztrálián kellenne átverekedniük magukat. Nem könnyű feladat, ez talán a 32-es mezőny egyik legerősebb négyese. Valljuk be, a németek ellen nem sok keresni valója lesz a szerbeknek, a szétfutós Ghana zsákbamacska, Ausztrália meg nagy bruszttal verhető. Két Európán kívüli csapattal is játszik Szerbia - meglátjuk kinek kedvez az afrikai klíma... A kijutott szlovák, szlovén és szerb csapat közül talán utóbbi a legerősebb, mégis nekik lesz a legnehezebb dolguk.

És a keret:

Szövetségi kapitány: Radomir Antic

Játékoskeret


honlap: http://www.fss.rs


Orosz, horvát csalódás
  A Zenit FC UEFA-kupa győzelme óta rendesen beindult a foci Oroszországban: a klubcsapat után a válogatott is meghozta a sikert: 2008-ban elődöntőt játszott az Európa Bajnokságon, ahol csak a későbbi győztes Spanyolországgal szemben maradtak alul. Így nem csoda, hogy nagy a csalódás a sikertelen kvalifikáció után. A csoportmérkőzések során a befoghatatlan németek mögött csak másodikok lettek, így pótselejtezőt játszottak; hogy aztán végül az esélytelenebbnek kikiáltott Szlovénia repülhessen Dél-Afrikába. Oroszország-Szlovénia 2-1; 0-1 továbbjutott: Szlovénia, idegenben lőtt góllal
 


Otthon jutottak tovább a szlovénok

 

  A ,,nagycsapatok,, közül a horvátok is elbukták a selejtező tornát: Anglia és Ukrajna mögött csak a harmadik helyre voltak jók. A propos, Ukrajna: a Németországban negyeddöntős csapat a pótselejtező során csak hajszállal maradt le a kijutásról: a bunkerfocit játszó görögök védelmét nem sikerült feltörniük.
  Az egykor remeklő Bulgária sem tudott beleszólni a továbbjutásba, közepes teljesítményük csak a harmadik helyre volt jó. Meglepetésnek nevezhető ugyan Bosznia-Hercegovina második helye a hibátlanul teljesítő spanyolok mögött, ám a pótselejtezők során Portugália mondhatni gond nélkül sétált át a balkáni csapaton.

 Szlovákia, Szlovénia, Szerbia - nekik szurkolhat a szlávokért buzdító focidrukker Dél-Afrikában, s ha nem is az arany a cél, de a küzdős, hajtós, vért izzadó szláv virtus bármire képes lehet...

Szerző: Zajka  2010.06.02. 19:23 2 komment

Címkék: foci szlovákia szlovénia szerbia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr12051502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2010.06.07. 17:09:54

@Шишмиш:

Slovensko Do Toho!

Napred Srbijo!

Meg, Hajrá Szlovénia!

(Ebben a sorrendben)
süti beállítások módosítása