Kevesen vannak, akiknek a vodka szóról ne az oroszok nemzeti itala jutna eszébe, vagy éppen egy rossz emlékű, csúnya végét ért italozgatás valamilyen félig orosz, Magyarországon élő ismerőssel. Holott a köztudottan szláv alkoholt nem csak az oroszok fogyasztják literszámra: Lengyelországban ugyanúgy megtaláljuk a boltok polcain a minőségi hazai vodkákat, különféle kiszerelésben illetve ízesítésben. A leghíresebb lengyel vodkák - talán a żubrówka kivételével - sajnos teljesen ismeretlenek Magyarországon,  igaz, orosz társaikhoz hasonlóan.

     Kalinka, Royal, Alaszka - ezek az első vodkafajták, melyek ismerősek lehetnek egy magyarnak, tegyük hozzá: sajnos, hiszen ezek a rettenetek járultak hozzá ahhoz, hogy mára már a vodkának Magyarországon még a Dankó Pistánál és a Tesco-whiskeynél is alacsonyabb lett a presztizse. Kaphatunk persze Finlandiat, vagy Bolst, de valószínűleg ezek az ár-minőség arányban nem nagyon versenyeznek a boltokban található egyéb töményekkel. Az, hogy valaki ismeri az orosz Sztalicsnaját, vagy Russzkaját már egészen ritkaság számba megy, pedig akár hisszük akár nem, létezik finom, minőségi vodka is, sőt!
    
    Oroszország és Lengyelország a vodka (oroszul водка, lengyelül wódka - azaz ,,vizecske,,) nem hivatalos hazája: Ukrajnán és talán a skandináv országokon kívül itt találhatóak meg a legnagyobb és legelismertebb márkák. Nem meglepő, hogy a két ország amúgy sem békés múltra visszatekintő kapcsolatában a vodka is nagy szerepet játszott. A szocializmusban lezajlott lengyel-orosz ,,Vodkaháború,, kiélezte a két állam nemzeti italáért folytatott küzdelmét. 
     Az egész problémát tulajdonképpen egy jogi kérdés szülte: ki nevezheti egyáltalán vodkának a saját vodkáját, azaz ki készítette először az italt? 1978-ban - ahhoz képest, hogy ekkor viszonylag békés kapcsolat volt a két fél között - a semmiből robbant ki a vita: a Lengyel Népköztársaság állami szeszipari monopóliumának képviselői egyszer csak olyan kijelentésre ragadtatták magukat, hogy a vodkát nem máshol, mint Lengyelország területén találták föl, megelőzve az oroszokat. Ebből az következne, hogy kizárólag a lengyelek használhatják a vodka szót, mint az ital megnevezéseként. Természetesen teljes felháborodás követte a kijelentést a Szovjetunióban, az ügyet pedig a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságának (SZKP KP) Politikai Irodája kezdte vizsgálni. Az oroszok mindent megtettek, hogy bebizonyítsák saját vodkájuk eredetiségét. Először a Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetét, majd a Szovjet Élelmiszeripari Minisztérium Össz-szövetségi Szeszipari Tudományos Kutatóintézetét bízták meg azzal, hogy bizonyítsa az oroszok elsőségét, de mind a két kutatás kudarcot vallot. Ekkor a szovjet vezetés a már akkor is jó nevű, híres tudóst, Viljam Pohlebkint kérte fel a munkára. Pohlebkin részletes kutatása, megkérdőjelezhetetlen tények bemutatása végül sikerrel járt: a tudós bebizonyította, hogy az egykori Rusz területén legkésőbb 1478-ban vezették be a vodkamonopóliumot, az első vodkareceptúrák pedig már az előző évszázad végén elkészültek Moszkvában - néhány évtizeddel az első lengyel vodka recept előtt. Mindez azt jelentette, hogy ezután kizárólagosan az orosz vodka élvezte a jogot a reklámszöveg használatára: ,,Only Vodka from Russia is genuine Russian Vodka!".
  
     Ha a vodkacsatát az oroszok is nyerték, a lengyelek egy pillanatra sem lankadtak: zavartalanul tovább folyt a temérdek mennyiségű - és egyre több fajtájú - lengyel vodka gyártása. Az orosz vodkától eltérően a polákoknál sok helyen divatos a különböző (általában gyümölcs) ízesítésű vodkák fogyasztása: Cytrynówka (citromos), Wiśniówka (meggyes); de az orosz italokhoz hasonlóan itt is sok van az ízesítés nélküli, szagtalan vodkákból (Wyborowa, Czysta Żołądkowa, stb.) - szakértők szerint minél jobb minőségű a vodka, annál kevesebb szaga van.
     A temérdek lengyel vodkakülönlegesség között azonban mégis a Żubrówka számít a legnagyobb kuriózumnak. A lengyel  Żubrówka eredete a 16. századig vezethető vissza, a 18. századra pedig már a lengyel nemesség kedvelt italává vált. Jellegzetességét egy fűféle (Hierochloe odorata) adja, amely a lengyel-fehérorosz határ mentén fekvő Bielowieza Nemzeti Park tisztásain nő, és a vadon élő európai bölény kedvenc csemegéje. A Żubrówka vodka címkéjén ez a ritka bölényfajta  (żubr) látható. Minden üveg Żubrówka tartalmaz egy szálat e gyógyfűféléből, amely a vodka különleges védjegyeként kellemes ízt, illatot és enyhe zöldes árnyalatot kölcsönöz az italnak. Míg az ízesítés nélküli vodkákat koktélok alapjául is szívesen használják, egyre divatosabb a Żubrówka+almalé kombó a szórakozóhelyeken.

   Talán a legmagasabban jegyzett vodka a lengyeleknél a Wyborowa (,,kiválasztott,,) és a Czysta Żołądkowa. Ez a két ital hagyományosan a legnépszerűbb Lengyelországban, az oroszokhoz hasonlóan itt is szívesen esznek hozzá egy-egy darab uborkát (kovászost!!)  vagy füstölt halat (itt azért ennek nincs akkora hagyománya mint Oroszországban). Gyakoriak a hírességekről elnevezett lengyel vodkák is: Chopin (aki egyébként egész életében megvetette az alkoholt), Sobieski, Batory (hoppá!), Pan Tadeusz (ő ugye Mickiewicz művének egyik főhőse).
    Egy valamire való lengyel kocsmában megtalálható a mézzel ízesített Krupnik: gabona- és mézalapú, tradicionális édes ízű alkohol, likőrhöz hasonlatos. Különleges ízét a méz és a gyógynövények adják. A lengyelek mellett Litvániában is szívesen fogyasszák. A legenda szerint a Mikołaj Krzysztof Radziwiłł által alapított bencés-rendi apátságban kezdték gyártani a mézes italt, a XVI. század közepén. Az ital gyorsan elnyerte a nemesség tetszését, s máig töretlen a népszerűsége. Rengeteg receptúra alapján készítik, nem ritka az 50-60%-os Krupnik sem (a második világháborúban ,,érzéstelenítőként,, is használták). A szlovák Medovuka is a Krupnikhoz hasonló recept alapján készül.

   Elképesztő a lengyel vodka fajták arzenálja: az Absolwentről, Belvedere-ről, Luksusowaról még csak nem is írtunk, de valóban végeláthatatlan a wódkák sora. A cikk lényege persze nem az, hogy bemutassuk az összes vodkát vagy elmeséljük a hozzájuk tartozó legendákat: elég, ha észrevesszük, tényleg hatalmas a minőségi vodkák sora. Na zdrowie!
 


Dużo, dużo, dużo wódki

 

Korábban volt: Mit kortyol a szláv, ha fázik? , Mit kortyol a szláv, ha még mindig fázik!

Szerző: Zajka  2010.09.14. 21:56 Szólj hozzá!

Címkék: vodka lengyelország żubrówka

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr282296006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása