Miként előző cikkünkben a méltán híres cseh sörökről olvashattatok, mi sem tehetné teljes egésszé e cseh remekek megismerését, mint hogy kipróbáljuk őket. Ha Prágába ugyan nem is jutunk ki a hétvégén, de a Vámház Körúti Nagycsarnokba mindenképp ellátogathatunk: szeptember 16-18 között kerül megrendezésre a Cseh Idegenforgalmi Napok - kiváló alkalom egy-egy Krusovice elfogyasztására, vagy egy eredeti cseh ebéd kipróbálására.

Helyszín: Vámház körúti vásárcsarnok (Budapest IX. kerület, Vámház krt. 1-3.)
Időpont: 2010. szeptember 16-18. (csütörtök-péntek: 9.00-18.00, szombat: 9.00-15.00)

Program: Ismerkedés Csehország természeti szépségeivel és történelmével, bemutatják az ország hagyományait, a helyiek népművészetét, népviseletét. A programok között folyamatos, Csehország tájait, kultúráját és termékeit bemutató filmek vetítésére kerül sor.

A Nagycsarnok fősorán a következő termékeket lehet megkóstolni és megvásárolni:
                     - cseh sajtkülönlegességek és tejtermékek széles választékban
                     - parenyica típusú sajtok, gőzölt sajtok simán és olajban, korbacsiki (fonott sajtok), parmezán típusú sajtok stb.;
                     - fagyasztott cseh finomságok;
                     - töltött bagettek és szendvicskülönlegességek.

További termékek: gránát ékszerek, divat kiegészítők, üveggömbök és kozmetikai termékek.

   A színpadon zenél a híres cseh dallamokat játszó Svejk Band; továbbá folyamatos kvíz kérdések lesznek értékes cseh ajándékokért.
   A repülőutak iránt érdeklődőknek a ČSA - Cseh légitársaság nyújt információt a Budapest és Prága között közlekedő járatokról és szolgáltatásokról. A vásárcsarnokba látogató szomjas és éhes vendégek csapolt Budvar és Krusovice söröket és a cseh kocsmákból megszokott ételspecialitásokat fogyaszthatnak a csarnok hátsó bejáratánál.

   A rendezvény utolsó napján (szombaton) kisorsolják a Cseh napok három napig tartó játékának főnyereményeit: utak és elszállásolások csehországi hotelekben/panziókban, valamint további értékes ajándékok.

 

   Szeptember 24-én, délelőtt 10-től este 10-ig immáron hatodik alkalommal tart nyílt napot az Országos Idegennyelvű Könyvtár. A Nyelvek Európai Napja alkalmából megrendezett programokon belül többek között irodalmi és nyelvi műsor, kiállítások, a szerb nemzetiség bemutatkozása, koncertek, műfordítás-pályázat eredményhirdetése, jelnyelvi színház várja az érdeklődőket.

,,szlávos" program: - 13:00-14:00 : A Belváros szerb emlékei - séta idegenvezetéssel, indulás az OIK-ból Nedeljković Dušanka idegenvezetővel.
                          - 15:15-16:00 : Amit egy óra alatt megtanulhatsz szerbül - ismerkedés a szerb nyelvvel, rendhagyó nyelvóra Kocsis Zsivka, az OIK szerb, horvát, szlovén nyelvi referense vezetésével.

részletes program itt


    Szintén szeptember 24-én (péntek) kerül megrendezésre a Kutatók Éjaszkája programsorozat. A ,,Szláv világ magyar szemmel" című program az ELTE Múzeum Körúti kampuszának D épületében tekinthető meg, a programok elsődleges célja, hogy megismertesse a középiskolák diákjait az egyetem és a szláv szakok sokszínűségével, kutatási területeivel, valamint a Szláv és Balti Filológiai Intézet tevékenységével.

    A 17:00 - 20:00 óra között megvalósuló programok között ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, különböző kutatási témákból, így például:
       - Megtudhatjuk hogyan terjedt híre a híres havasalföldi vajdának, Drakula grófnak egészen Oroszországig,
       - Bemutatkozik a Kljucs nyelvkönyvek szerzője!
       - Megismerkedhetünk az ukrán kultúra különlegességével,
       - Tanulhatunk lengyel nyelvtörőket és ízelítőt kapunk a lengyel nyelv és kultúra sokszínűségéből,
       - Megkereshetjük a magyar és a szláv népek nyelvi világképének hasonlóságait és különbözőségeit,
       - illetve rövid betekintést nyerhetünk a szláv és balti kulturálisélet és a vallás rejtelmeibe.

Még többet a Kutatók Éjszakájáról itt!

Szerző: Zajka  2010.09.17. 23:54 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr902304456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása