Ma ünnepli 74. születésnapját Jurij Luzskov, Moszkva 1992 óta hivatalban lévő főpolgármestere. Sok oka ugyan nincs az ünneplésre: a hetek óta tartó botránysorozat és a Putyint bíráló kijelentései után könnyen elképzelhető, hogy nem sokáig marad az orosz főváros vezetője.


     Luzskovot még 1992-ben, a Jelcin-éra idején nevezték ki Moszkva főpolgármesterévé – a két év után lemondó, kormányzásra alkalmatlan Gavriil Popovot váltotta. Luzskov a kezdetektől jóval népszerűbb volt elődjénél – rögtön beiktatása után újításokkal kezdett, többek között ingyen utazást biztosított az időseknek, de lényegében elmondható, hogy a szovjet idők utáni káoszból a luzskovi évek során világvárossá fejlődött Moszkva – még ha ezt vitatott módszerekkel is érte el a polgármester. A későbbiekben is törtetlennek tűnt a polgármester népszerűsége, 1996-ban 1999-ben, majd 2003-ban is magabiztos előnnyel maradt tisztségében (95%, 69,9% majd 75% - ekkor már választották a főpolgármestert, míg korábban az orosz államfő nevezte ki).
Egész politikai karrierjére jellemző, hogy mindig tudta, kit – mikor kell támogatni. Jelcin idején végig kiállt az államfő mellett, de csak amíg ő is népszerű volt – a Putyin korszak kezdete előtt, Luzskov egyre inkább eltávolodott a népszerűségét fokozatosan elvesztő Jelcintől. 2000-től Putyin elkötelezett híve és jóbarátja: a moszkvai választásokat például egészen elképesztő, példátlan fölénnyel nyerte a Putyin vezette Egységes Oroszország párt… A 2000-es évek közepén a két politikus viszonya már annyira ,,baráti” , hogy Putyin egyenesen megtiltja Luzskovnak a visszavonulást.
De mi történt most, hogy a miniszterelnök és a Kreml Moszkva főpolgármestere ellen fordult?

     A Luzskov iránti ellenszenv növekedése és a szimpátia lassú (?) múlása nem egyik pillanatról a  másikra következett be:  a kezdetben higgadtan, mérsékelten politizáló polgármester az évek során egyre inkább felbátorodott:  felesége, az építőiparban tevékenykedő Jelena Baturina  - aki egyébként a leggazdagabb orosz nő például– rendre nyerte el az építési tendereket a fővárosban 1992 után. Micsoda véletlen, mondhatnánk – persze az összeférhetetlenséget hangoztató cégeket is mindannyiszor legyőzte Baturina a bíróságon.

     2009-ben 7,98 millió rubelt keresett  Jurij Luzskov (1 rubel jelenleg 7,21 forint), de ezzel csupán szegény rokonnak tűnik felesége, Jelena Baturina építési vállalkozó, a leggazdagabb orosz nő mellett. Az övéhez képest Luzskov fizetése nulla: az asszony ugyanis közel 31 milliárd rubelt hozott a házhoz.

  

    Külföldön a melegfelvonulások betiltása, majd azok szétveretése miatt kapott negatív kritikákat, de a szomszédos Ukrajnában sem valami népszerű: a Szevasztopolról tett kijelentése nyomán – miszerint azt vissza kéne adniuk Oroszországnak, illetve a történelmi dokumentumok szerint Szevasztopolt soha nem adták át Ukrajnának – kitiltották az országból.

 

     A mostani helyzethez hasonlóan egyszer már összetűzésbe került Putyinnal: 1998-ban saját pártot alapított, sokak szerint még elnök is lehetett volna Luzskovból – ám 1999 nyarán Jelcin Putyint nevezte ki elnöknek, Luzskov pártja pedig csak a harmadik helyet érte el a választásokon – köszönhetően valószínűleg a korábban ellene indított lejárató hadjáratnak. Később aztán csak javult a viszonya Putyinnal (aki 2000-ben meghagyta őt Moszkva trónján), hogy aztán most újra összeakasszák a bajszukat: megpróbálta kijátszani egymással szemben Medvegyevet és a 2012-es elnökválasztáson várhatóan újra induló Putyint. Luzskov egy szeptemberi cikkében azt állította egy Medvegyev által leállíttatott autópálya-építésről (Moszkva és Szentpétervár között épült volna), hogy Putyin támogatja azt. "A mi orosz bürokráciánkban a tandem megosztására tett kísérlet a halálos bűn" - idézte a lap Alekszej Csadajevet, Putyin pártjának stratégiai vezetőjét. Valóban nem túlzás a kijelentés, hiszen az ország két legbefolyásosabb politikusainak – Putyinnak illetve Medvegyevnek – kapcsolatát bírálni, mi több kijátszani nem okos dolog.  Luzskov most hallgat, a tévéknek is nagy ritkán nyilatkozik, mondván, ha mentegetőzne, azzal csak rontana a helyzetén. Ehelyett Ausztriába utazott, hogy itt ünnepelje szűk családi körével 74. születésnapját – egyébként az újságírók kérdéseire azt felelte, nem menekült el az országból, évek óta Ausztriában ünneplik a születésnapját. Nem mellesleg a moszkvai nyári erdőtüzek idején is itt tartózkodott, de még a legválságosabb napokban sem utazott haza a fővárosba (wtf?).  Erről többek között a Kreml által ellenőrzött televízió (NTV TV) közölt dokumentumfilmet  - vajon miért nem adott nekik interjút? A filmben szerepel többek között Luzskov felesége is – a tv csatorna szerint férje pozícióját használta vagyonuk növeléséhez. Erős evidenciára utal, hogy a Kreml csak arról ad ki ilyen – lejárató – információkat, akit már nem szívesen látnak maguk között; tekintve a tényeket, Luzskovnak nem sok ideje lehet hátra Moszkvában…
 

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester hivatala papíron 2011 nyaráig tart.

Szerző: Zajka  2010.09.20. 23:48 Szólj hozzá!

Címkék: oroszország putyin moszkva medvegyev luzskov

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr482311464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása