Szlovákia még ez évben tárgyalásokat kezdeményezne a lengyelekkel egy esetleges közös rendezésű Téli Olimpiával kapcsolatban. Peter Chudý, a szlovák Magastátra Turisztikai Egyesületének elnöke Zakopaneban egy 2022-es olimpia lehetőségéről beszélt.

     Amennyiben pályázni akarunk a 2022-es téli játékokra, sietnünk kell: 3 év múlva lezárul jelentkezés; s ugyan volt már néhány találkozó a két ország olimpiai bizottságainak tagjai között, de még rengeteg a tennivaló - mondta Chudý.
     Ennek ellenére a tárgyalások tavasz óta szünetelnek: az április 10-i, Szmolenszk Környéki légi katasztrófában életét vesztette a lengyel-szlovák közös olimpia egyik legnagyobb szorgalmazója, az elnök Lech Kaczyński, valamint a Lengyel Olimpiai Bizottság (Polski Komitet Olimpijski, PKO) elnöke, Piotr Nurowski. A két fél között utoljára a Vancouveri Olimpián voltak megbeszélések, ekkor ígéretet tettek egy május 8-i találkozóra, de a tragédia miatt végül szeptemberig szüneteltek a tárgyalások.



2022-ben Zakopane Téli Olimpiát rendezne


     A mostani találkozón részt vett Janusz Majcher, zakopanei polgármester is, aki szintén bízik a további találkozásokban: ,,Úgy gondolom, hogy egy téli olimpia rendezése Zakopaneban csodálatos ötlet, de azt is tudom, hogy egyedül nem tudnánk megrendezni a játékokat. Felvettem már a kapcsolatot a szlovák illetékesekkel, akik szintén örülnének a közös rendezésnek" - nyilatkozta a polgármester.
      Janusz Majcher hozzátette: például az olasz (torinói), illetve a kanadai (vancouveri) rendezést venné, ahol a szervezők a közeli nagyvárosokat vonták be a játékokba; ha a versenyszámok többsége ugyan nem is a városokban zajlott, de elengedhetetlen egy fejlettebb infrastruktúrával rendelkező, közeli város bevonása. Ez Lengyelországban természetesen a Zakopanehoz közeli Krakkó lenne, amely amúgy is az ország egyik legnépszerűbb célpontja a külfödieknek (2000-ben például Európa Kulturális Fővárosa volt az egykori lengyel koronázási központ).

     Andrzej Kozak, a Tátrai Síszövetség elnöke kevésbé bizakodó: szerinte Zakopane még nincs kész egy ekkora sportesemény megrendezésére. ,,A kis lépések híve vagyok. Először rendezzünk egy világbajnokságot, aztán gondolkozhatunk az olimpián" - nyilatkozta a szövetség elnöke.

     A szlovákoknál egyébként már korábban is felmerült a téli olimpia rendezése: 1984-ben végülis nem kaptak engedélyt a csehszlovák kormánytól (végül Szarajevó nyert), a 2002-es, majd a 2006-os pályázaton ugyan már elindultak, de kiestek az első fordulóban (előbbit Salt Lake City, utóbbit Torinó nyerte).

Forrás: Gazeta Wyborcza Kraków

Szerző: Zajka  2010.09.26. 20:27 Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia olimpia lengyelország zakopane

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr222325267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása