Miután a tél hivatalos beköszöntével a havazás is megérkezett Európába, sokak végre újra hódolhatnak téli szenvedélyüknek: az első havazásokkal egy időben a síszezon is megkezdődik – a magyar téli sportkedvelők számára ideális helyszínek lehetnek a közeli Szlovákia síparadicsomai.

     A szlovákiai síszezon nagyjából 130-160 napon keresztül tart az évben, az időjárástól függően az ősz végétől tavasz elejéig. Több mint 950 felvonó, 63 sípálya, 20 nagyobb, 40 közepes, valamint 250 kisebb sícentrum várja az érdeklődőket (az idei szezonban még legalább 100 ilyen központ épül, plusz 200 km pályával). A napi jegy átlagosan 10-25 € között van, megéri inkább a többnapos jegyre költeni (árakról még később, bővebben).

     Több szempontból is érdekesnek ígérkezik egy szlovák téli ,,vakáció,, - azok, akik síelni ugyan nem tudnak, de kellemes helyen töltenének el néhány emlékezetes napot a téli monotonitásból kiszakadva, szintén megtalálják a módját a pihenésnek. A szlovákiai geotermál fürdőkben kicsik és nagyok egyaránt kipihenhetik az óév fáradalmait.

     Az utóbbi években hatalmas pénzekkel támogatják a szlovák síparadicsomok fejlesztését: új sífelvonók, hotelek, menedékházak, spa-üdülők biztosítják a lehető legjobb körülményeket. A fejlődés szerencsére nem ment az árak rovására: Szlovákia még mindig a legolcsóbbnak számít a komolyabb téli-turisztikából jövedelmező országok között.

     2003-ban a szlovák sícentrumokat 5 különböző kategóriába osztották a színvonaluk szerint. A legmagasabb, ötcsillagos elismerést a 2010/2011-es szezonban a következő központok kapták: Jasna Níske Tatry, Tatransá Lomnica, Park Snow Štrbské Pleso, Park Snow Donovaly, Snow Paradise Veľká Rača, Skipark Ružomberok, illetve a Vrátna a Kis-Fátrában.

Árak – néhány prospektus és honlap átbogarászása után a kedvezőbb ,,találatok,,
Szállás
Panzió: 15-20 € /fő/éj
Szálloda**/*** : 25-30 €/fő/éj
Szálloda****: 35-45 €/fő/éj
Étkezés
Ebéd: kb. 5 €
Kávé, sör, vodka: 1-1,5 €
Egy-két bolti termék
1 kg kenyér: 1 €
1L tej: 0,50 €
1,5 L ásványvíz (Budiska): 0,39 €
0,7 L Vodka (Borovicka): kb. 5,5 €
Zlaty Bazant: 0,48-0,60 €
Benzin
95-ös benzin: kb. 1,2 €
Dízel: kb. 1,1 €  (http://www.natankuj.sk)


 

Pozsony, Kassa - Szlovákia mozgatórugói
     Ha ugyan a szlovák főváros nem is közvetlen turistaparadicsom, mégis közkedvelt úticélja a Szlovákiába utazó vendégeknek. Idén (a korábbiakhoz képest jóval korábban) már november 19-én elkezdődött a főtéri vásár (3 helyen is), ahol a különböző csecsebecséket áruló bódék, valamint sültkolbász és a forralt bor illat egyvelege igyekszik mielőbb karácsonyi hangulatot teremteni.  
     A nemzetközi zsűri döntése alapján 2013-ban Kassa (Košice) lesz Európa Kulturális Fővárosa. Korábban három másik várossal – Eperjes (Prešov), Turócszentmártonnal (Martin), Nyitrával - küzdöttek a címért, végül a 2008. szeptember 9-ei wrocławi eredményhirdetésen a kassaiak örülhettek. A dinamikusan fejlődő, történelmi város rengeteg látnivalót tartogat az idelátogatóknak. Szlovákia második legnagyobb városa büszkélkedhet a régió legszebb főterével, de legnagyobb műemléke talán az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt Szent Erzsébet-dóm.
Kassában rendezik évről évre minden október első vasárnapján a Nemzetközi Békemaratont 1924 óta: a bostoni maraton után ez a világ második legrégibb maratoni futóversenye.

     Szlovákiának nem kell félnie, hogy az idei tél után kiürülnek a hotelek, vagy éppen üresen maradnak a helyi kocsmák: 2011 tavaszán itt rendezik a Jégkorong Világbajnokságot; olyan csapatok látogatnak el a szlovák jégcsarnokokba, mint a kanadai, orosz, svéd válogatott (de a tizenhat csapatos mezőnyből nyugodtan kiemelhetnénk bárkit).
     A 75. hoki világbajnokságot április 29 és május 15 között Pozsonyban, illetve Kassán rendezik meg. A szlovák fővárosban több remek állapotban lévő csarnok is van, Kassa pedig többszörös csehszlovák, majd szlovák bajnok lévén szintén rendelkezik a megfelelő körülményekkel (ahol idén most tulajdonképpen a vb-re és az EKF-re is készülnek). Pozsonyban tízezresre bővítik a vb-helyszín csarnokát, Kassában pedig már 2006-ban átadták a 8000 szurkoló befogadására képes STEEL ARENE-t.
A világbajnokság 56 meccsét több százezren követik majd a televízión keresztül is, ahol az alaphangulatot Goooly, a szlovákok farkas-kabalája garantálja majd.

A csoportbeosztások:

A csoport (Pozsony)B csoport (Kassa)C csoport (Kassa)D csoport (Pozsony)
Szlovákia KanadaSvédország Finnország
OroszországSvájcUSACsehország 
Németország Fehéroroszország NorvégiaLitvánia
SzlovéniaFranciaországAusztriaDánia

     

Még több információ a hokivébéről: www.iihf.com, www.szlh.sk   

Szerző: Zajka  2010.12.02. 19:10 Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia hoki

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr402489038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása