Összegyűjtöttük a a régmúlt időszak nőnapi üdvözlőlapjait, melyek igen nagy hagyománynak örvendezhetnek a posztszocialista államokban. Kelet-Európában hivatalosan 1917 óta ünneplik a nőnapot, ebben az évben március 8-án Pétervárott számos tüntetést szervezték a nők egyenjogúsításáért (akik a forradalom után szavazati joghoz jutottak, nem mintha ez ért volna valamit az újdonsült egypártrendszerben). Csaknem 100 évvel ezelőtt a nőnap még nem a feleségeknek, barátnőknek vásárolt virágcsokrokról, hanem a női emancipációról szólt (a "hagyomány" persze még nem veszett el teljesen, a hétvégén Varsóban tartottak nagyszabású tüntetést a női jogokért küzdő szakszervezetek). A nőnapot eredetileg a szavazati joguk kivívásáért tartották.

Sok országban - többek között Oroszországban is - a Nemzetközi Nőnap (Международный женский день) máig is hivatalos munkaszüneti nap.



Éljen a Nemzetközi Nőnap! Az örökké tartó barátságra!

 


1910. augusztus 28. és szeptember 3. között a koppenhágai II. Intenacionálén határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak.


Március 8. - a női felkelés napja a konyhai szolgaság ellen.
Alsó szöveg: Mondj nemet az elnyomásra és a kicsinyes házimunkára!

(1932)


Oroszországban a mimóza a Nőnap jelképe


 
Napról-napra egyre boldogabb az élet!



Természetesen a propaganda is felhasználta a nőnapot.



Dicsőség a hősiesen dolgozó szovjet nőknek!


 

 


Hozz te is virágot Varsóba, Mert Varsó nő! - 2016-os Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó lengyel főváros a hétvégi tüntetés után most megpróbálja népszerűsíteni magát. Mindenkit buzdítanak a közös virághozásra - a lengyel nyelvtan szerint a Warszawa szó nőnemű, ezért a "Varsó nő" felkiáltás.

Szerző: Zajka  2011.03.08. 08:00 2 komment

Címkék: szovjetunió egyenjogúság

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr442720494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2011.03.09. 11:09:59

Ha már van ilyen lap, és foglalkozik a Nemzetközi Lőlappal, Nektek is ajánlom kedves szovjetnáci barátom bájos összeállítását:
redshon: Своевременное. Бабологичное
redshon.livejournal.com

Sakk Matt 2011.03.10. 14:21:33

Kiegészítés: a kínai-szovjet barátságos kép alatti képen Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós látható, aki nagyon sokáig volt (vagy talán még most is) a szovjet majd orosz nőmozgalom vezető egyénisége. Rendkívül komolyan vette ezt a küldetését, tényleg sok nőnek segített, aki hozzá fordult (személyes ismerőseim között is akad ilyen).

A virág pedig nem mimóza, hanem gyöngyvirág. Ландыши.
süti beállítások módosítása