Április 10-én tartották a tavalyi, Szmolenszk környékén történt légi katasztrófa 1 éves megemlékezését Lengyelországban. A többek között az elnök halálát is okozó tragédia után hónapokig téma volt a baleset, a kedélyek máig nem nyugodtak le teljesen. Az oroszok most még egy kis „olajt öntöttek a tűzre”.

    Több mint egy éve nem múlik el nap, hogy a neves lengyel napilapok többségében ne jelenjen meg valamilyen cikk a 2010. április 10-én történtekről. Ezek jobbára a katasztrófa okainak feltárásával foglalkoznak, általában az orosz fél cseppet sem segítőkész hozzáállását firtatják (joggal). A lengyel sajtó elérte, hogy a hazai polgárok számára ne múljon el nap Szmolenszk és Lech Kaczyński nélkül, aminek a legtöbben persze nem örülnek: a PiS (Prawo i Sprawiedliwość , mostani elnöke az elhunyt elnök ikertestvére, Jarosław Kaczyński) szimpatizánsokon kívül gyakorlatilag az egész ország unja már a témát. Az egy éves évfordulón történtekre azonban mindenki felkapta a fejét.


    Egy nappal az orosz és a lengyel elnök szmolenszki megemlékezésre utazása előtt ugyanis a lengyel áldozatok családjai által kitett emléktáblát az oroszok leszedték, és újat raktak a helyére, immáron más szöveggel. Az eredeti emléktáblán ez állt: „Annak a 96 lengyelnek az emlékére, élükön Lech Kaczyński lengyel elnökkel, akik 2010 április 10-én a Szmolenszk környéki repülőgép katasztrófában vesztették életüket, úton a katyńi erdőben elkövetett, lengyel hadifoglyok elleni 1940-es szovjet népirtás 70. évfordulójára” (Pamięci 96 Polaków na czele z prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej Lechem Kaczyńskim, którzy zginęli w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem 10 kwietnia 2010 roku w drodze na uroczystości upamiętnienia 70. rocznicy sowieckiej zbrodni ludobójstwa w Lesie Katyńskim dokonanej na jeńcach wojennych, na oficerach Wojska Polskiego w 1940 r.).

    Az oroszok a Medvegyev és Komorowski látogatása előtti éjszakán lecserélték az emléktáblát, valamint a szöveget is megrövidítették: az új táblán már nem szerepelt az utolsó, szovjet népirtásról szóló részlet. Lengyelországban persze hatalmas döbbenet és felháborodás követte az oroszok lépését. Egyértelműen provokációnak vélték, hogy pont a megemlékezés előtt írták át a szöveget. Az eddig sem virágzó orosz-lengyel kapcsolatok pedig most még gyatrábbak lehetnek. Bronisław Komorowski lengyel elnök első nyilatkozatában rögtön elmondta, hogy a megemlékezést ért tiszteletlenség miatt nem fog koszorút tenni az új emléktáblához, eközben az ellenzéki – oroszellenes – varsóiak az orosz konzulátus előtt tüntettek. Nem egyszer fordult elő, hogy Putyin „bábut” égettek a varsói tüntetők, oroszellenes jelszavakat skandálva, egyszóval ha valahogy lehetett rontani a két ország kapcsolatán, akkor az oroszoknak most sikerült.

A tragédia körüli – egy éve húzódó – hercehurca egyébként magán a lengyel társadalmon belül is megosztó. A katasztrófa utáni „kereszt” története erre a legjobb példa. A volt elnök hívei keresztet szerettek volna állítani az elnöki palota elé az elhunytak emlékére, sok mélyen keresztény lengyel nézőpontja szerint azonban ez szentségtörés lenne. Valóban kicsit érdekes elképzelni, hogy egy politikusnak keresztet állítanak.
Ma, az utcákon Moszkva ellen tüntetőkkel sem ért mindenki egyet. Az internetes portálok többségén túlnyomó többségben vannak a politikából kiábrándult, Szmolenszkről többé hallani sem akaró kommentek. A lengyel népnek elege van az állandó önsajnálatból, hogy a sajtó nem bír megszabadulni a nagybetűs „tragédia” témától, és abból, hogy az őszi választásokra miniszterelnök jelöltként készülő Jarosław Kaczyński összes beszédének témája a tavalyi katasztrófa. Egyszerűen csak el akarják felejteni a „hányattatott sors” és a „tragikus történelem” kifejezéseket. Ezt azonban nehéz lesz addig, amíg Oroszország lábbal tiporja a lengyel önbecsülést.

Szerző: Zajka  2011.04.13. 20:20 Szólj hozzá!

Címkék: oroszország lengyelország katyń

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr742824081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása