Valamivel több mint egy évvel a 2012-es Európa Bajnokság kezdete előtt a társrendező Lengyelország legnagyobb problémáját nem az autópályákkal, stadionokkal való elmaradás, hanem az egyre erősödő huliganizmussal szemben való tehetetlenség jelenti. A múlt heti botrányba fulladt kupadöntő után a kormány radikális szankciókat ígér. Stadionbezárások, tömeges letartóztatások – összefoglaló a lengyel lelátókról.



Múlt hét kedden Lengyelország két legendás csapata, az egymással évtizedek óta harcban álló Lech Poznań és a fővárosi Legia Warszawa csapata vívta a kupadöntőt Bydgoszczban. Mindkét csapatnak az év legfontosabb mérkőzése volt a finálé, mivel a bajnokságban való bukdácsolás miatt ez maradt az egyetlen út a nemzetközi kupákban való szerepléshez. A hosszabbítás után is csak 1-1re álló meccset végül a Legia nyerte tizenegyesekkel: ekkor a már kapu mögött ugrásra kész varsói szurkolók beözönlöttek a pályára, hogy megünnepeljék a győztes csapatukat. Néhány perccel később a csalódott Lech szurkolók is befutottak a pályára (addigra a varsói szurkolókat már visszaterelték a rendőrök a saját szektoraikba), ekkor kezdődött a káosz: a feldühödött lechesek székeket tépkedtek, kerítést dobáltak, de az egyik operatőrt is hátba rúgták. A rendőrség végül csak gumilövedékekkel és vízágyú bevetésével tudta megfékezni az elszabadult indulatokat. A mérkőzést egyébként a helyszínen tekintette meg az UEFA szervezőbizottsága, hogy felmérjék, hogyan állnak a lengyelek a 2012-es EB előkészületeivel. 


A kupadöntő legemlékezetesebb pillanatai - nem a focié volt a főszerep 


Donald Tusk lengyel miniszterelnök a mérkőzés után háborút hirdetett a huligánok ellen: a Lech és a Legia stadionját bezárták egy-egy bajnoki meccsre, valamint nyomozást indítottak a Bydgoszczban történt rendbontás ügyében. Azóta több embert is letartóztattak, többek között a Legia egyik vezérszurkolóját, „Staruchot”. Ezt a nevet már ismeri az egész média, hiszen néhány hete tiltották ki több évre a Legia hazai meccseiről, amiért megütötte az egyik varsói játékost. A stadionbezárások ellen mind a két csapat szurkolói tüntettek, egyaránt a stadionok elé mentek a meccsek időpontjában.

Antyterroryści wyłapują kiboli

Így fogták el a Legia vezérszurkolóját



Lengyelországban egyébként a Lech Poznań és a Legia Warszawa meccseire járnak a legtöbben, átlagosan 19, illetve 17 ezren meccsenként. 

Bár a kupadöntőt most semleges pályán játszották, a balhékat szinte mindig a vendégszurkolók kezdeményezik: az őszi Lech Poznań - Wisła Kraków meccseken történteket akár a mostani kupadöntő előzetesének is tekinthetjük.



Lech-Wisła, 2010. november



A stadionbezárások ellen mind a két klub fellebbezett és kártérítést követelnek. A Lech és a Legia stadionja egyébként Lengyelország két legbiztonságosabb arénája. Az előző fordulóban a legtöbb lengyel stadionban a nézők is tüntettek a bezárások ellen: 10 percre mindenhonnan kivonultak a lelátókról.

A stadionon belüli rendbontás ellen a Legia Warszawa már évek óta harcol, a vezetőség háborút hirdetett a huligánok ellen. Sokszor tiltották meg szurkolóiknak az idegenbeli meccseken való részvétel. Ezzel szemben a Lech Poznań vezetői a szurkolói egyesületekre (ezek közül a legnagyobb a „Wiara Lecha”) bízta szurkolói utazást és az idegenbeli buzdítást: Poznańban jelentősen barátságosabb a vezetőség és a szurkolók viszonya, mint a varsóiaknál.



Ezúttal csak kintről szurkolhattak a varsói drukkerek

 

Kérdés, hogy megoldás-e a stadionok teljes bezárása a huliganizmus ellen, illetve az, hogy ha egy lengyel bajnoki meccsre időnként több tízezer szurkoló jár, és néhány száz rendbontó miatt a klub meccsenként több százezer złotys veszteségeket könyvelhet el. A kormány igyekszik radikálisan kiállni a szurkolói rendbontások ellen, ugyanakkor úgy zárta be a két döntős csapat stadionját, hogy a meccset egy harmadik, semleges pályán játszották és a Lengyel Labdarúgó Szövetség rendezte, nem pedig a klubok. Mindenesetre az augusztusi szuperkupa döntő megrendezésére (amelyet valószínűleg a szinte már bajnok Wisła Kraków fog játszani a kupagyőztes Legiával) érkezett pályázatokat több városból is visszamondták.

Szerző: Zajka  2011.05.11. 11:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr332895298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása