2011. Október 16-23.
 
Idén kilencedszerre rendezik meg az európai színtűnek számító Zágrábi Filmfesztivált, melyen több mint 90 filmet mutatnak be. Ezek közül a filmek közül sok már sikerrel megjárt más fesztiválokat is, például a bosznia-hercegovinai Szarajevói Filmfesztivált, vagy az idei Velencei Biennale-t.
 
 
 
 
 
 
 
 
A fesztiválon három kategóriában lehet indulni: játékfilmmel, rövidfilmmel és dokumentumfilmmel, valamint ’Kockice’ kategóriában, ahol kizárólag horvát, többnyire első filmes vagy frissen diplomázott rendezők mutatkoznak be. Tizenkét egész estés, tíz rövid- és tizenhat dokumentumfilmmel indulnak idén a rendezők, akik között a számtalan angol, amerikai és svéd név felbukkan, de sajnos csak elvétve találunk versenyzőt más, ex-jugoszláv államokból.
 
Az egyik ilyen egy boszniai dokumentumfilm, Pjer Žalica rendezésében, mely egyben a közönség által leginkább várt film is. Az 'Orkestar' (Zenekar) témájául a Plavi orkestar (Kék zenekar) nevű rock bandát választotta, akik Jugoszlávia ideje alatt nagy hírnévnek örvendtek a tinédzserek körében. A film megpróbálja feltérképezni elképesztő sikerük okát, és miként vélekednek magukról, a zenéjükről a Jugoszlávia szétesése utáni időszakban. Mindezek mellett megerökíti a bandatagok jelenlegi helyzetét, mely korántsem illik ahhoz a hihetetlen hisztériát kiváltó rock bandához, melynek nem egy száma örökre bevonult a délszláv zenei történelembe.
 
A fő program mellett a fesztivál látogatóit még hat szekcióval szórakoztatják. Ilyen például a 'Nagy ötös', ahol öt külföldi ország legnagyobb kasszasikereit mutatják be, vagy a szexuális oktatásról szóló dokumentumfilmek gyűjteménye. Ez utóbbi alkalmával a XX. század szexuális felvilágosutlságának fejlődését, a tabuk leomlását követhetjük figyelemmel. A szekciók közül is kiemelkedőnek számít az ún. 'Red Westerns', mely egyenesen a Rotterdami Filmfesztiválról érkezett. Itt olyan művekkel ismerkedhetnek meg a nézők, melyeket a '60s, '70s években készítettek a Szovjetunióban, mintegy kommunista válaszként a dekadens, amerikai western filmekre.
 
A Zágrábi Filmfesztivál programja idén is nagyon nívósra és sokszínűre sikeredett, nem mellékesen dícséret illeti a számtalan kísérő eseményt, és azt, hogy hat helyszínen zajlik mindez. Ha valakinek arrafelé van dolga, mindenképpen érdemes rá benézni, de vasárnapig akár egy rövid, zágrábi városnézéssel is összeköthetjük. 
 
 
Forrás:
Szerző: Hrisztov Radmila  2011.10.20. 08:45 1 komment

Címkék: film kultúra horvátország zágráb

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr133316776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocsor Blokk 2011.10.29. 09:49:34

Én nem szeretem a Plavi Orkestart. Kifejezetten a nyálas kategóriába sorolom, de jó lenne, ha valamilyen csoda folytán erre vetődne a film. Szívesen megnézném.
süti beállítások módosítása