Miközben a Szmolenszk környéki tragédia kapcsán egyre többet hallunk a lengyel-orosz közeledésről, ez korán sem mondható el Oroszország és Ukrajna jelenlegi kapcsolatáról. Az utóbbi időben az ukrán ellenzék egyre erélyesebben és hangosabban lépett fel az oroszbarát kormány lépéseivel szemben: a mai ülésen végképp elszabadultak az indulatok: az oroszok 10 éven keresztül 30%-kal olcsóbb gázárat ajánlottak fel Ukrajnának azért cserébe, hogy további 25 évig használhassák  Szevasztopoli katonai kikötőjét (a mai megállapodás 2017-ig érvényes). Az egyezményt egyébként a februárban megválasztott Viktor Janukovics írta alá Medvegyevvel. A döntést az ellenzék ,,dühödve,, fogadta: a házelnököt tojással dobálták meg (ergo valószínűleg készültek az ,,akcióra,,), de két füstbomba is felrobbant a helyszínen. A jelenetekről a mi Demszkynk ugorhat be a magyar nézőnek: Vologyimir Litvin házelnököt kollegái esernyőkkel igyekeztek megvédeni a tojászáportól (ugye nekünk ismerős ez a kifejezés 2006 óta...). Több politikust is eltaláltak a repülő tojások, akik vagy a földre hasaltak, vagy zsebkendővel igyekeztek arcukat a füst elől takarni.

  Eközben az utcán is zűrzavar alakult ki: a felmérgesedett -jobbára oroszellenes, vagy nacionalista- ukránok ezrével vonultak az utcákra: őket a rendőrség próbálta viszsaszorítani.

 

 A kialakult káosz ellenére a szavazást megtartották, és az egyezményt 236 igen szavazattal elfogadták (itt 450 tagú az országgyűlés).

 

Orosz haditengerészet a Fekete-tengeren

  • XVIII. század óta állomásoznak orosz hajók Szevasztopolnál
  • 16200 munkás és körülbelül 40 hajó
  • az orosz-grúz konfliktus idején megemelték a hadihajók számát
  • a napokban írták alá a 2017-2042-ig tartó időszakra vonatkozó bérleti szerződést
     

  Az ukrán miniszterelnök, Mikola Azarov szerint az egyezménnyel járó olcsóbb gázár a jövőben lehetővé teszi, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF, International Monetary Fund) ősszel befagyasztott hitelfolyosítását újrakezdjék. De a volt miniszterelnök, most ellenzéki Julia Tyimosenko szerint ez a nap az ukrán történelem és parlament szégyene.
  A kijevi zavargásokkal egyidőben a moszkvai Duma egyhangúlag elfogadta a döntést.

Szerző: Zajka  2010.04.27. 19:33 5 komment

Címkék: ukrajna oroszország kijev

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr21957063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakk Matt 2010.04.27. 23:13:26

Szőrszálhasogatás: nem a moszkvai Duma, hanem a szövetségi szavazta meg, és nem egyhangúlag, hanem ellenszavazat nélkül (tartózkodás, ha jól tudom, volt). Az orosz-ukán államközi kapcsolatok gyorsabban javulnak, mint az orosz-lengyel esetben.

Egyébként amit még tudni kell a krímben állomásozó orosz Fekete-Tengeri Flottáról, hogy az lényegében Oroszország vétója Ukrajna NATO-tagságára, ugyanis az Észak-Atlanti Szerződés szerint nem lehet felvenni olyan államot, amelynek a területén külföldi, nem-NATO csapatok állomásoznak.

atlbilbaoo 2010.04.28. 03:50:01

Istenem , de érdekes, ekkora ország és csak 450 képviselő, nagy szegénység, bezzeg nálunk jólét van, kicsik vagyunk, de majdnem 400-at eltartunk.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.04.28. 08:35:41

Ezek a srácok nem szórakoznak :D Kérdés, ha "odabent" nem tudnak viselkedni, milyen jogon várhatják ezt a kinti néptől...

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.28. 08:54:15

Eleve ernyővel mentek vagy csak véletlen volt ott :)
süti beállítások módosítása