Miközben a fociőrületben tomboló világ Dél-Afrikára figyel, Európa közepén fontos események zajlanak: Szlovákia választ. Szombaton végre eldőlt, hogy északi szomszédaink nem kíváncsiak a fröcsögő, kirekesztő, magyarellenes politikára: több esze van a szlováknak, minthogy a megállás és épeszű gondolat nélkül üvöltöző  Slotara tegye a voksát. A nacionalista politikus pártja a parlamenti küszöb (ott is 5% mint nálunk) szélén vergődik, ami azt jelenti, hogy bekerülnek ugyan, de jelzés értékű, hogy Szlovákia nem vevő a soviniszta politikára. Robert Fico -jelenlegi miniszterelnök- szociáldemokrata pártja (Smer-SD) ugyan begyűjtötte a szavazatok 35 százalékát, de amennyiben az ellenzéki pártok koalícióra lépnek -ami pedig igen valószínű- Fico lemondhat a kormányzásról.
 Érdemes megemlíteni, hogy az egykori miniszterelnök, Vladimír Mečiar vezette HZDS (Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom) húsz év parlamenti tagság után búcsúzik az országháztól (kevesebb mint 5 %-ot értek el), ezzel Fico elveszítette egyik lehetséges partnerét a koalícióhoz.
 

A kampányban a Fidesz által támogatott MKP (Magyar Koalíció Pártja) nagyot bukott, nem lépték át a parlamenti küszöböt, míg az alig egy éve alapított Híd-Most párt 8 százalékon felül teljesítve jutott be, és esélyesek a koalícióra.


  A Csáky Pál (azóta lemondott elnök) vezette MKP eredményét talán a Fidesz támogatása is ronthatta: az utóbbi idők eseményei - mint például a Trianon-emléknap tárgyalása - arra ösztökélték a felvidéki magyarokat, hogy inkább a megbékélést válasszák: a szlovák szavazókat is megszólító Híd párt a két nép közeledéséért harcol, mint a nevéből is látszik; a híd mint az összekötő kapocs jelenik meg a párt nevében. Míg az MKP jóval inkább csak a magyarokhoz szólt, a tegnapi választáson a Híd párt 8,12 %-nak nagyjából egyharmadát szlovák szavazók alkotják (az MKP-nak korábban sosem volt ennyi szlovák szavazója).
  Elfelejthetnénk végre, hogy minket akkor is minden szlovák utál, és hogy Szlovákiában meg ne merj szólalni az utcán magyarul, mert agyoncsapnak. Felejtsük el a demagóg tévképzeteket - melyeket a nacionalista pártok erőltetnek, itt is, ott is - hogy a két nép gyűlöli egymást. Lehet itt jönni a facebookos I hate Hungary csoporttal (sic!), de ha megnézzük, hogy az ilyen gondolatokat támogatók hányan vannak, nevetséges és ostoba dolog lenne ez alapján megsértődnünk, vagy netán idegeskednünk. - hát még egy egész ország felett itélkeznünk. Hülyék vannak itt is, ott is, mindenhol - ez épp nem hungaricum. De Szlovákia tegnap megmutatta, hogy el lehet indulni a megbékélés útján, hogy nem muszáj mindig köpködni a másikra - főként ha a szomszédunk, és az is marad egy darabig.

A szlovák választásokról részletesen itt: Új Szó

Szerző: Zajka  2010.06.13. 11:43 41 komment · 2 trackback

Címkék: szlovákia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr802078008

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felvidéki tanulságok 2010.06.13. 15:56:08

Miközben vannak, akik szlovák bölcsességről, Fico elképesztő bukásáról írnak, az előzetes szlovák eredmények alapján két dolgot lehet csak biztosan kijelenteni. Egyrészt, a Fico által fémjelzett demagóg politizálás továbbra is nagyon sikeres maradt ész...

Trackback: A Felvidék a nyugalomra voksolt 2010.06.13. 12:27:53

Miközben a világ a futball VB lázában ég, és idegeire megy a vuvuzela folytonosan zümmögő hangja, Szlovákiában parlamenti választások voltak. Mi az, amit biztosan tudhatunk? Az MKP - amit az egyszerűség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2010.06.13. 12:40:05

Sajnos az a baj, hogy de, az ország (Szlovákia) jelentős része még mindig vevő a nacionalista politikára. Ugyanis Fico súlyos és durva nacionalista szólamokkal kampányolt (szerintem a ciklusa alatt is folyamatosan....), amivel lényegében "elszívta" az SNS választóit. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az a >30%, aki a Smer-re szavazott, nosztalgiát érez az (amúgy) egykori zsebnacionalista kommunizmussal, tehát nem idegen tőle a magyarellenesség sem. Ezt azért nem árt észben tartani a szlovák eredmények elemzésénél.

ErA 2010.06.13. 13:15:40

nem (sicc!), hanem (sic!)

Rwindx 2010.06.13. 13:16:50

Csatlakozom CoolKoonhoz, Fico ugyanúgy részt vett a fröcsögésben és az uszításban, mégha a retorikája kevésbé is volt durva. Ezzel együtt kapta meg a 35%-ot.

lalikirály 2010.06.13. 13:23:54

OFF:
Elmagyarázná nekem valaki, h a "sic!" mit jelent? Köszi

Egyébként jó a post, egyetértek vele.

sztrugackij 2010.06.13. 13:29:43

A fidesz támogatásáról egyből Piszkos Fred ugrik be:"mert az én szeretetem öl,butít,és nyomorba dönt"

Requests 2010.06.13. 13:31:28

OFF: @lalikirály: www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=6610

"A szócska értelme [...] pongyolán megfogalmazva: ne gondoljátok, hogy figyelmetlenségből vagy műveletlenségből írtam így ezt a szót, ez így helyes/így hangzott el/lesújtó véleményetek arra szálljon, akit idéztem (nem kívánt rész törlendő)."

KiNG 2010.06.13. 13:34:09

@lalikirály: sic! = így (leírva)! (latin)
és nem a macskát kergetjük el :)

csorsza 2010.06.13. 13:43:23

Szart se ér a Híd sikere, újabb lépés az asszimiláció felé. De ha ez kell, hát ez kell.
És igen, akár mosolyogsz a szlovákokra, akár vicsorogsz, azok mindig is utálni fogják a magyarokat. Nem volt még olyan utam arrafelé, amikor ne tapasztaltam volna eztIllúzió ez a "békés egymás mellett élés", sehol a világon nincs ilyen.

nor89 2010.06.13. 13:45:31

"De Szlovákia tegnap megmutatta, hogy el lehet indulni a megbékélés útján, hogy nem muszáj mindig köpködni a másikra"

Azt hiszem a Tisztelt Blogíró figyelmét nagyon sok minden elkerülte cikke megírásakor. Persze pozitív a Híd Most szereplése, és meglepő a szlovák liberális párt jó szereplése is, DE amikor egy országban a legtöbb szavazatot szerzett párt feje nyíltan magyargyűlölő és még egy (talán) nála is szélsőségesebben gondolkozó párt is bejut a szlovák parlamentbe, akkor meglehetősen nagy butaság azt írni, hogy a megbékélés útjára lépett volna valaki is.
Fico és Slota egy kutya, mindketten szélsőségesek és magyargyűlölők.
Ha mondjuk valamelyik magyar párt hozna egy olyan nyelvtörvényt, amely a Magyarországon élő szlovák kisebbségeket sújtaná (ISTEN MENTS,) és mondjuk egy liberálisabb párt is bejutna (az SZDSZ ott lenne, ha.. de ez most nem ide tartozik) majd az a párt választásokat nyerne,
akkor a T. Cikkíró megírná, hogy Magyarország a megbékélés útjára lépett?
Kötve hiszem.

Mindemellett magyar részről a Fidesz külön hangsúlyozza, hogy ki van nyújtva a kezünk Szlovákia felé.( No nem a magyargyűlölők felé). És talán Semlyén Zsolt mondta, hogy ha valaki kettős állampolgárságú, az egy kapocs a két ország között, ami mindenképp üdvözlendő.
Akkor most ki is próbál a megbékélés útjára lépni?

tölgyes 2010.06.13. 13:46:01

Két hete arról szólt a fáma, hogy elsöprő kormánypárti győzelem fog születni..Tehát nem született. Most arról szól a fáma, hogy ez "még" rosszabb lesz nekünk. Majd meglátjuk. A szlovákiai magyar pártoknak is az ott élő magyaroknak is van mit tanulni...de végül is a mi eszünk is csak lassan és nehezen jött meg 8 év után .. és még most se mindenkinek..:::))Én azt gondolom, hogy az országnak a maga útját kell járnia.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.06.13. 13:48:28

Szlovákiát el kell törölni a föld színéről!!

WinG 2010.06.13. 13:51:46

A sic!-et akkor használják, ha az idézett szövegben van hiba - ezzel jelzik, hogy nem elgépelés vagy nyomdai mulasztás a hiba oka, hanem a szöveghűség kedvéért hagyták benne.

Pl.

A Fiktív Újság januári lapszámában megjelent cikk szerint "a Magyarországon élő góják (sic!) nagyon szeretik az olcsó, de minőségi borokat". Így jelzik, hogy a hiba az idézett szöveg eredetijében van.

Magyarán ennek a cikknek az írójának fogalma sincs arról, hogy mit jelent a sic!, ugyanis az I hate Hungary nyelvtanilag helyes.

Leonard Zelig 2010.06.13. 14:12:45

@csorsza: Illúzió ez a "békés egymás mellett élés", sehol a világon nincs ilyen.

Te olyan világlátott ember lehetsz, LoL.

Leonard Zelig 2010.06.13. 14:14:18

@WinG: Már csak azért sem tudja használni, mert a "csoporttal" szó mögé dugta, teljesen értelmetlenül.

vangogh? 2010.06.13. 14:35:07

Én azt gondolom,igen is van kollektív szimpátia vagy gyűlölet.Nézzük meg a Magyar-Lengyel viszonyt, a legtöbb embernek ötlete nincs miért szeretjük egymást, de ezt mondta mama,papa, hogy a lengyelek jó fejek, vicissim a Szlovákoknak meg azt mondja papa,mama, hogy a Magyar a megtestesült lucifer.Valahogy így tudom elképzelni.

Anselmo 2010.06.13. 14:44:29

Az mindenképp jó hír, h senki nem akar a Ficóval koalázni, viszont azt nem tudjuk, miért nem. Lehet, hogy a magyar-ügytől egészen eltérő oka van, valami szlovák belügy, pld. gazdasági problémák.
És én is hozzáteszem: a legnépszerűbb párt továbbra is a Fico nevű patkányé.

bryan 2010.06.13. 14:45:01

@csorsza:
Nem volt még olyan utam, ahol bármilyen problémám lett volna szlovákokkal. Mikor Angliában voltam, voltak szlovák haverjaim, mikor meg Szlovákiába mentem, egy rossz szót nem kaptam soha, (voltam Párkányban, Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Kassán).
Talán le kéne szedni a verdáról a Nagy-Magyarország matricát, az arcodról pedig a megvetést a szlovákok iránt. :)

meszo 2010.06.13. 15:33:49

@bryan: Hát ebből három város "magyar", a másik kettő meg kultúrált :)

apc 2010.06.13. 15:34:43

Támogasson Téged az Orbán, meg a Majtonyi.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2010.06.13. 15:37:45

a felvidéki magyarok azt üzenték, hogy ne az ő f@szukkal verjük a csalánt

apc 2010.06.13. 15:37:59

Bocsánatot kéjek

.Bulldeo 2010.06.13. 15:43:36

kedves hőzöngők, a változás általában nem úgy működik, hogy a néhai 12%os slota egyszer csak nullára jön ki (több mint a szavazóinak a fele elpárolgott).
a fico féle smer alapjában véve meg populista, értsd a hülye emberek pártja, akiket kilóra meglehet venni a vizitdíj eltörlésével (hopp, itt van egy kis áthallás).

aztán húzódik egy éles vonal.
míg magyarországon a nacionalista jobbik született meg a semmiből, addig szlovákiában a liberális sas..

ftxpmj 2010.06.13. 15:58:57

Honnan veszed, hogy a Híd szavazóinak harmada szlovák, inkább a magyarok eltaktikázták magukat, be akarták juttatni Bugár Hídját is az MKP mellé és mivel az MKP tűnt esélyesebbnek többen szavaztak a Hídra, mert azt gondolták, hogy az MKP is bejut, aműgy nézd már meg, hogy a Híd listáján a 14 bejutóból 7 magyar 7 szlovák, tehát a szlovák nemzeti tanácsban 150 főből 7, azaz hét(!!!!) lesz magyar, eddig volt 20, marha jó!

ftxpmj 2010.06.13. 16:01:31

Egyébként ha összeadod az MKP és a Híd eredményét megkapod a korábbi MKP-s eredményt és cserébe a 20 helyett lesz 7 magyar nemzetiségű képviselő, megint jól jött a megosztottság, ennyi, köszi Bugár...

Bergeroth 2010.06.13. 16:32:43

Továbbgondolva a dolgot, ti vajon mit szólnátok ahhoz, hogyha egy szlovák párt is bekerülne a magyar parlamentbe, és ugyanúgy működhetne, mint akármelyik másik magyar párt?
A szlovákoknál ugyanis ez van.
Az, hogy elég sok magyar is él Szlovákiában, az nem a szlovákok bűne. Az ő bűnük csak annyi, hogy nem mind hajlandóak a normális egymás mellett élésre.

hidisas 2010.06.13. 16:48:01

AZ mkp saját hibájából került oda, ahová került. Uszító és mást lejárató kampányt folytattak. Igaz, hogy kevesebb magyar nemzetiségű került a parlamentbe, de szlovák állampolgárságú miért nem képviselheti ugyanolyan szinten a magyarségot? Azért mert még vki magyar nem biztos, hogy jó politikus is, esetleg célja a saját érdekén kívül a szlovákiai magyarság érdekeit is képviselni.

Antifaszok Réme 2010.06.13. 17:51:26

Nézzétek meg a szlovák címert ! Mi jut eszetekbe róla ?

"Szlovákia Magyarországnak azon része, ahol kékek a dombok."

/Forrás: naczivadasz.com/

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.06.13. 17:59:12

@csorsza:
"Illúzió ez a "békés egymás mellett élés", sehol a világon nincs ilyen."
Helyesen: ahol csak idióták vannak, ott nincs ilyen. Mondjak példát?
mistinguett.blog.hu/2009/09/28/a_nemet_francia_kiegyezes

Fercsee 2010.06.13. 18:15:51

A hajára kenhette az MKP a 20 képviselőjét az előző parlamentben :D

Antifaszok Réme 2010.06.13. 18:33:43

Tótok.. "...Ők azok, akik a nap 24 órájában a magyarokkal foglalkoznak. Kaptak egy jó nagy darab területet országnak, de még ígysem bírnak meglenni a magyarok nélkül."

/Forrás: naczivadasz.com/

medve19 2010.06.13. 18:43:37

A gond az, hogy a hivatalos szlovák politika magyarellenes!
Dzurinda, Rdicova legfeljebb árnyalatokkal tér el Fico-tól.
S ez a gáz Szlovákiával.

Wallstreetbull 2010.06.13. 18:52:54

@ftxpmj: És nézd meg milyen k.va sokra jutott az a 20 képviselő. Valószínű az a 7 magyar képviselő kormányon százszor annyit tud tenni a magyar kisebbségért, mint a 20 magyar eddig. Az MKP eltaktikázta magát. Rábaszott. A fiatal magyar szavazóknak az MKP vérciki. Orbán Viktor is ráb@szott. kiderült h nem ő fingja a passzátszelet. Már megint kiderült.

Bergeroth 2010.06.13. 20:31:52

Addig sajnos semmilyen megoldás nem lesz, amíg a szlovák politikusok azt gondolják, hogy ők alanyi jogon gyalázhatják a magyarokat. Ugyanis a mai szlovák parlamentben már ez megy. A szlovák politikusok saját alanyi joguknak tartják fenn azt a jogot, hogy bármikor, bármilyen formában gyalázhatják a magyarokat, a saját szájízük szerint, teljesen természetes módon.
Amíg ebben nem lesz változás, addig itt soha nem lesz semmilyen jó viszony.

Maisie MacKenzie 2010.06.14. 16:40:43

Szlovákia választott - Csáky lenullázva

Maisie MacKenzie 2010.06.14. 16:41:58

Szlovákia választott - Csáky lenullázva
süti beállítások módosítása