2011 áprilisában volt Gagarin űrrepülésének 50. évfordulója. A kerek évforduló alkalmából 2011. április 19-én, 11 órakor Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov űrpilóták kiállítást nyitnak meg a Ruszisztikai Módszertani Kabinet Fortocska Galériájában. Pontos információkért és a hivatalos meghívóért klikk ide!


A másik, szintén orosz vonatkozású program, amelyre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, a szentpétervári NOM zenekar budapesti koncertje az A38 állóhajón. A cikk végén szereplő kérdésre helyest választ adók között ingyenjegyeket sorsolunk ki a május 11-i koncertre!


„Az orosz underground máig legszédítőbb kultuszzenekara agyvelőt és rekeszizmot rázó koncertje a hetvenes évek retró diszkóját a Sex Pistols pimaszságával ötvöző koncertjén őrült kabarét láthatunk majd Putyinról, Bushról, Leninről és Hitlerről. Táncoló ügynökök, éneklő famtomok, pöröllyel lecsapó költők és akrobatikázó gumiemberek!  Előttük a kiváló Ágoston Béla nyom majd szédítően nevettető népi dzsesszt, valamint dj Tentacle zúz majd igazán perzselő talpalávalóval.

A NOM Szentpétervár legrégibb és legnevesebb underground kultuszzenekara, amely egykoron a Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet (Nyeformalnaja Organizacja Molodezsi) néven alakult, ami nem más, mint az egykori terminológia által megjelölt tudatos underground-izmus bőrzubbonyos definíciója. Ettől a világtól nem tudnak és nem is akarnak szabadulni, ebből építik fel abszolutizmus-, kommersz-, fogyasztó-, rock-, pop- és szentimentalizmusellenes programjukat. Gúnyt űznek a taroló középszerű közízlésből, méghozzá úgy, hogy senkit sem sértve bírják röhögésre a beavatatlant is.

Legutóbb 2003-ban jártak Pesten, amikor teltházas koncertjüket a legendás Nagy Fül Fesztiválon rendőrök szakították meg. Az együttes most visszatér, hogy helyretegye a betiltott koncert kapcsán a dolgokat, s mindenkit kárpótoljon.
A zenekar azóta is Európaszerte hatalmas sikerrel turnézik, számos filmfesztiválon mutatják be filmjeiket, koncertjeik pedig igazi multi-média látványshow-kká nőtték ki magukat táncoló titkosügynökökkel, gitározó fantomokkal, szintiző hoteldiszpécserekkel és a Lenintől Hitlerig, Putyintól Bushig megannyi őrült jelmezbe páratlan pantomim-show-t nyomó frontember Ivan Turist elképesztő előadásaival.

Kritikusai a NOM-ot "A kőkemény orosz szatíra legutolsó bástyájának" nevezik, akik a nagy orosz írók, Gogol és Harms méltó utódai. A NOM zenéjében az orosz tradicionális dallamok lenyűgöző módon ötvöződnek a rock, a progresszív zene és az opera elemeivel.”


A NOM felállása:Andrei Kagadeev - gitár, énekNikolai Gusev - billentyűs hangszerek, dobgép, énekIvan Tourist - ének, tánc, pantomím

(www.a38.hu)

És íme az ígért kérdés: Napra pontosan mikor indult útjára Gagarin, mint első emberként az űrbe?

A helyes válaszokat a szlawirtus@gmail.com címre várjuk, a nyerteseket emailben értesítjük.

Szerző: Zajka  2011.04.18. 15:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr832836863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása